[ Pobierz całość w formacie PDF ]

ró\ne rodzaje białka, po\ywienie nie zostaje prawidłowo przetrawione. Takie kombinacje
jak mięso i jajka, mięso i orzechy, mięso i ser, jajka i mleko, jajka i orzechy, ser i
orzechy itp. nie powinny występować w zestawach \ywieniowych.
Stąd zasada: spo\ywajmy jeden produkt białkowy w jednym posiłku.
Aączenie tłuszczów z białkami
Tłuszcze hamują wydzielanie soku \ołądkowego; znajdujące się w \ołądku masła zatrzymują
wydzielanie soku \ołądkowego na następny posiłek, w innych warunkach łatwo
przyswajalny.
Tłuszcz znajdujący się w jedzeniu obni\a ilość pobudzającej apetyt sekrecji wydzielanej w
\ołądku, zmniejsza aktywność gruczołów \ołądkowych i kwasu solnego w soku \ołądkowym.
Mo\e równie\ zmniejszyć prawie dwa razy napięcie \ołądkowe. Takie działanie zwalniające
mo\e trwać do dwóch godzin i więcej. Znaczy to, \e takich produktów jak: śmietanka,
masło śmietankowe, masło roślinne, tłuste mięso, śmietana i tak dalej nie wolno
łączyć z orzechami, serem, jajkami i mięsem.
Zapamiętajmy: nie nale\y spo\ywać tłuszczów i białka w jednym posiłku.
Wiadomo natomiast, \e w du\ej ilości warzywa przeciwstawiają się hamującemu
oddziaływaniu tłuszczów i to z dobrym skutkiem. W związku z tym, jeśli ju\ u\ywamy
tłuszczów wraz z białkami w diecie, musimy zjeść w tym posiłku jak najwięcej warzyw nie
zawierających skrobi (por, seler, cykoria, kapusta, mlecz, liście rzepy, szpinak, szczaw,
106
botwinka, cebula, rzepa, bakła\any, ogórki, kalafior, pietruszka, szparagi, czosnek, papryka,
rzodkiewka i inne).
Aączenie cukrów z białkami
Wszystkie cukry - syropy przemysłowe, słodkie owoce, miód i temu podobne hamują
wydzielanie soku \ołądkowego i czynności ruchowo-wydzielnicze \ołądka. Dzieje się tak
dlatego, \e są one trawione w jelicie grubym. Gdy zjadamy je osobno, nie zatrzymują się na
długo w \ołądku, a szybko dostają się do jelita grubego. W połączeniu z innymi produktami
zatrzymują się w \ołądku na dłu\ej, dopóki nie zostanie przetrawione inne po\ywienie,
ulegając rozkładowi przez drobnoustroje.
Trzymajmy się zasady: spo\ywajmy białko i cukry osobno.
Aączenie cukrów i skrobi
Trawienie skrobi zaczyna się w jamie ustnej i w określonych warunkach trwa przez jakiś czas
w \ołądku. Cukry z kolei trawione są tylko w jelicie cienkim. Gdy cukry są spo\ywane z
innym po\ywieniem, na jakiś czas zostają w \ołądku dopóki nie będzie strawiony inny
pokarm. W warunkach ciepła i wilgoci jakie są w \ołądku, zaczyna się fermentacja.
śelatyny, powidła, konfitury, owoce, cukierki, cukier, miód, syropy itp. dodawane do ciast,
pieczywa, kasz i innych produktów powodują fermentację. Regularność z którą niektórzy
ludzie jedzą na śniadanie kaszę z cukrem i cierpią na podwy\szoną kwasowość (zgaga,
odbijanie z \ołądka i inne dowody niestrawności) byłyby śmieszne, gdyby nie tak tragiczne.
Słodkie owoce ze skrobią równie\ powodują fermentację. Pieczywo z rodzynkami, figami i
tak dalej, tak popularne wśród miłośników zdrowego od\ywiania się, stanowi
podstawowy grzech dietetyczny. Wiele osób uwa\a, \e jeśli cukier zastąpi miodem, mo\e
uniknąć fermentacji. To nie jest tak. Miód z ciepłym ciastem, syrop, konfitury z chlebem,
blinami, gwarantują fermentację. Istnieje opinia, \e w obecności cukru skrobie nie są
trawione w sposób prawidłowy. Przy spo\yciu cukru w jamie ustnej wydziela się intensywnie
ślina, ale nie zawiera ona fermentu rozszczepiającego skrobie w jamie ustnej, poniewa\
ferment ten nie oddziaływuje na cukier. Gdy łączymy skrobię z cukrem, miodem, d\emem,
uniemo\liwia to adaptacje śliny do trawienia skrobi. W rezultacie produkty zdrowe same w
sobie, często okazują się szkodliwe, gdy łączymy je z innymi produktami. Na przykład,
pieczywo z masłem mo\na jeść bez obawy, lecz dodany cukier, miód mogą wywołać rozwój
choroby.
Bardzo wa\ną zasadą jest: nie jeść razem skrobi i cukru.
Mleko
Mleko jest po\ywieniem dzieci. Nie ma na nie zapotrzebowania po zakończeniu okresu [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • goskas.keep.pl
  •